Vas, provincie in West Hungary.

 De boodschap van duizenden jaren en de geschiedenis van eeuwen wordt weerspiegeld in de onschatbare schatten van Vas, aldus schriftelijke en mondelinge historische bronnen. Archeologisch onderzoek geeft duidelijk aan dat er nederzettingen zijn geweest welke een politieke, economische en culturele functie hadden die impact op hun omgeving hebben gemaakt.

vas1De historie van deze provincie gaat ver terug en altijd was en is Vas nog steeds de westelijke grens van Hongarije. Na de oprichting van het Hongaarse feodale systeem zijn hier een aantal belangrijke kastelen gebouwd - bijvoorbeeld die in Kőszeg en Sárvár, en twee belangrijke kasteel administraties gevestigd zoals die in Karako en Vasvár. Dit alles  met het oog om de koninklijke belangen te verdedigen.

vas3De relatief gunstige economische en commerciële kansen, afgeleid van de grens, werden verder verbeterd, nadat de provincie in 1965 met de opening van de Sopron - Szombathely - Nagykanizsa spoorlijn kon deelnemen aan het nationale en internationale spoorwegnet.


vas2De provincie Vas - net als het land Hongarije - verloor aanzienlijke delen van zijn grondgebied als gevolg van het vredesverdragen van de Eerste Wereldoorlog. In het jaar 1921 werd de provincie Burgenland van Oostenrijk samen gevoegd met delen van de provincies Győr - Moson - Sopron en Vas. De nieuwe provincie en de nationale grenzen hadden een negatieve invloed op de binnen- en buitenlandse economische, handel en infrastructuur. Dit had een grote invloed op de geschiedenis en de economische kansen van de provincie tussen de twee wereldoorlogen en later ook nog.  

De woningen welke wij gaan aanbieden zijn in het gebied van Sárvár. De stad van de ervaring en traditie.

vas4Sárvár is in Hongarije bekend vanwege zijn historische en culturele verleden en het huidige toeristische en economische succes. Het eerste Hongaarse boek werd hier gepubliceerd in 1541, resultaat van de kracht van de Nádasdy familie. He kasteel in het stadscentrum met zijn vijf bastions en met de fresco's in de aula, die een van 's werelds mooiste barokke interieur zijn, houden de herinnering aan Nádasdys levendig. Naast de tradities uit het verleden, zijn de het thermaal bad en spa en de omliggende hotels, moderne symbolen van Sárvár. In termen van overnachtingen heeft de stad keer dan vierhonderdduizend bezoekers, waarmee het in de top tien zit van populairste toeristische bestemmingen in Hongarije.

Sárvár is een lid van de Royal Spa en heeft de certificering van een kuuroord ontvangen. Het is al bijna dertig jaar geleden dat een Hongaarse stad is gekwalificeerd, waarbij Sárvár de 14e in Hongarije was om die titel te krijgen. Bezoekers worden hier verwelkomt vanuit ervaring en traditie.

Sárvár heeft als kleine stad uitgeblonken in de ontwikkelingen tijdens de jaren '90 (na de veranderingen in het politieke regime). Hoewel het in de provincie de tweede meest bevolkte stad is en er gunstige omstandigheden waren op vele gebieden, zijn deze pas in de laatste twintig jaar echt ontwikkeld. De dominante kenmerken van de economie van de stad zijn dat Sárvár waardevolle vaardigheden, sterke tradities heeft en het een bekende wellness bestemming is.

vas5

Sárvár, als een internationaal kuuroord, is uitgegroeid tot een vijf-sterren stadshotel met een hoge normen en waarden voor zowel bewoners als bezoekers. De economische visie van de stad is gericht op een duurzame ontwikkeling om aan de normen van het Europese toerisme te blijven voldoen.

Het lokale toerisme is niet alleen vertegenwoordigd door de spa’s maar ook andere attracties zijn beschikbaar voor de toeristen, zoals het Nádasdy – kasteel en het Nádasdy museum, waar een reeks van thematische tentoonstellingen te zien is. De planten in de park gracht begeleiden de bezoekers naar de ingang van de plantentuin. Bezoekers kunnen hier meer dan honderd specifieke boomsoorten zien en de roeivijver met zijn eilanden en bossen trekken vele natuur liefhebbers.

Op het centrale plein van de St. László katholieke kerk en het stadhuis is  de fontein te zien, die de sterke verbinding van Sárvár en het water vertegenwoordigt. Naast de gebouwen en natuurlijke aspecten, biedt de stad een rijk aanbod aan festivals, concerten en speciale evenementen. Het Internationaal folklore festival, het festival van de “Brass Music”, het International Show & Dance festival, het Historische Nádasdy festival en de herfstmarkten trekken niet alleen de lokale burgers, maar vooral ook buitenlanders naar Sárvár.