Emigreren Hongarije

Emigreren naar Hongarije is niet zo ingewikkeld omdat Hongarije ook tot de Europese Unie behoort. Dit maakt het niet al te moeilijk.

De start is bij woonruimte. Als u een woning heeft gekocht dan kunt u naar de regionale immigratiedienst in de provincie hoofdstad om de aanvraag in te vullen. Hiervoor moet u een koopcontract hebben (adres), geldig uittreksel van het kadaster, wat pasfoto’s een bankpasje en een bewijs dat u verzekerd bent. Hier vraagt u een adreskaart (Lacim) aan. Dit heeft u bijvoorbeeld weer nodgi als u een auto koopt.

Uiteraard komen er nog mee zaken bij kijken als het eventueel sluiten van een Hongaarse ziektekostenverzekering en auto e.d. Ook kunt u als u in Hongarije geregistreerd bent uw AOW, WAO en Pensioen belastingvrij gaan ontvangen. Uitgangspunt hierbij is dat er in Hongarije geen belasting over pensioen wordt betaald en u belasting betaalt in het land waar u woont. Voor de details kunt u het beste contact opnemen met uw belasting adviseur. Dit is dan wel de hoofdlijn, maar de details kunnen voor iedereen anders kan zijn.

Bereidt u goed voor en verzamel informatie. Niet alleen over een woning in Hongarije want daar kan de makelaar u alles over vertellen, maar neem ook contact op met de ambassade of het consulaat. Zij weten precies wat u moet regelen. Uiteraard helpen wij u ook graag verder.

Voor de Nederlandse emigrant is de website van de rijksoverheid een mooi start punt. Zoek eens bij “wat-moet-ik-regelen-als-ik-ga-emigreren”.

Meer lezen over emigreren naar Hongarije?

Voor meer informatie verwijs ik graag naar de websites van de rijksoverhied, SVB en de belastingdienst:
https://www.svb.nl/nl/emigratie
https://www.svb.nl/nl/aow/aow-buiten-nederland/u-gaat-buiten-nederland-wonen
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/internationaal_verhuizen/emigreren/emigreren

Hier een mooie checklist:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/wonen-of-werken-buiten-nederland/content/emigreren-checklist

En hier een site vanuit Hongarije:
http://bmbah.hu/index.php?lang=en